Jag pratar helt sjukt länge om Berghagenaffären och kommer, föga förvånande, ingenstans

Äh, jag blir så besviken! På vägen till tunnelbanan från mitt hem passerar man en tobaksaffär som har för vana att sätta upp Aftonbladets och Expressens löpsedlar – en mycket vanlig företeelse, har jag förstått, i tobaksaffärsbranschen. Idag, när jag var på väg hem till en vän för att dricka kaffe och även samtala i vänskaplig ton med denna vän, blev jag jätteglad över Aftonbladets löpsedel. Den var fantastisk och löd någonting i stil med Lasse Berghagen utpekas som porrkonsument av Lars Ohlys sambo. Typ. Det lät onekligen som något som skulle passa in på en av mina nyfunna favoritsighter. ”Tjoho!” tänkte jag. ”Det måste jag läsa om på internet när jag kommer hem.”

Vid hemkomsten hittade jag tyvärr inget på Aftonbladets hemsida. ”Men skam den som ger sig!” fortsatte jag tänkandet, och tittade efter om det uppstått någon bloggstorm på Knuff. Storm var väl kanske att ta i, men jag fann i alla fall den här länken som återigen tände en hoppets eld i mitt hjärta. Äntligen skulle jag få läsa om denna fantastiska nyhet, vida överskuggande vissa hängningar, golfares barnavlande, Linda Rosing, och till och med Bonde söker fru.

Av någon märklig anledning hade Aftonbladet plockat bort denna löpsedelsalstrande succé till telegram.

Efter en stund hittar jag ”Lars Ohlys sambo”s blogg, upptäcker att hon är en riktig människa med ett eget namn (Åsa), och kan därmed citera stycket där hon pekar ut:

Från säker källa kan jag avslöja att Lasse Berghagen köper porrtidningar. Han traskar glad och utan att skämmas in på lokala bensinmacken och köper en biltvätt och en porrtidning. Och det har tydligen hänt flera gånger. Shame on you Berghagen!

På annan plats uppger hon att den säkra källan stått bakom Berghagen i mackkön.

Åh jag vet inte var jag ska börja! Eller vart jag ska komma! Jag vet ingenting, men jag är alldeles till mig!

Försöker Aftonbladet glömma bort att de har tryckt upp löpsedlar i ämnet (med tanke på att de plockat bort telegrammet från hemsidan utan förklaring)? Hur gick diskussionerna på redaktionen? Har någon fått skäll? Hur var nyheten tänkt – skulle löpsedelschocken ligga i det eventuella porrtidningsinköpet eller i utpekandet?

Varför plockas det bort? Är Berghagen ledsen över utpekandet? Handlar man porr på macken kan man ju knappast vilja hålla det hemligt. Är det överhuvudtaget sant? Har Aftonbladet pratat med Berghagen? Vad sa han? Förnekar han det hela? Hotar han med att göra en Persbrandt? Hur mycket tredjehandsinformation publicerar kvällspressen varje dag? Vad stod det i artikeln som jag aldrig fick en chans att läsa?

Har Berghagen någon skyldighet att vara politiskt korrekt? (Uppenbarligen är det politiskt korrekta att vara porrmotståndare, eftersom det är löpsedelsmaterial att bli anklagad för att vara det motsatta.) Har han medverkat i någon antiporrkampanj, och nu visat sig vara en hycklare? (Hyckleri har ju alltid ett visst nyhetsvärde.) Om det är en sann historia, skäms Lasse över att han går igång på porr? Fick han Aftonbladet att backa därför att han helt enkelt inte ville bli indragen i en politisk debatt? Var det han som fick Bladet att backa eller gjorde de det av egen maskin?

Det finns så otroligt många frågor! Dessutom blir jag alldeles imponerad av/irriterad på/fascinerad av/besviken på människor som tycker en sak, eller åtminstone orkar påstå att de gör det. Jag tycker så många saker samtidigt.

De som kommenterar hos ”Lars Ohlys sambo” är, tillsammans med andra som skrivit egna blogginlägg om det hela, upprörda över allt möjligt, vilket stärker mina misstankar om att det är omöjligt att skriva upprörda kommentarer och samtidigt verka smart. Det blir lätt lite löjligt. Hur väl man än försöker formulera sig har jag svårt att läsa något annat än Blähä, du ä dum!

Det var någon som kommenterade på ”Lars Ohlys sambo”s blogg och skrev Sitt inte på dina höga hästar och tro att du har rätt att racka ner på någon annan människa. Har man inte det? Och är inte kommentaren ett nerrackande på ”Lars Ohlys sambo”?

Får man inte tycka olika? Debatt (och framförallt kommentarer om debatter) verkar så ofta handla om hur fan kan du tycka så där, är du dum i huvet eller, så här är det faktiskt, och du ska hålla med mig innan diskussionen är slut. Kan man inte bara låta det vara? Jag har så svårt för ”Du har fel”-mentaliteten. Räcker det inte med ett ”Jag tycker såhär”, och så låter man de andra säga vad de tycker, och så är det inget mer med det? Lasse Berghagen kanske går igång på bilder av nakna mer eller mindre neddekade brudar, eller kanske snarare på att hålla sig utanför porrdebatten. ”Lars Ohlys sambo” kanske går igång på antiporrkampanjer och att försöka skapa debatt på mer eller mindre lyckade sätt, eller kanske snarare på att skriva mer eller mindre betydelsefulla inlägg på sin blogg.

Jaha! OK! No shit! Vad i detta är det som är så upprörande? Själv blir jag upprörd väldigt sällan, så jag skulle seriöst gärna vilja ha svar på hur man tänker just i ögonblicket när man blir upprörd – oavsett om det är rabiata feminister eller äckliga porrgubbar som är det upprörande – och även när man fortsätter att vara upprörd och skriver en upprörd kommentar. Själv blir jag mest förundrad.

Sammanfattningsvis:
* stor komik i att Aftonbladet tillverkar en löpsedel av ett väldigt kort och ganska oseriöst bloggstycke
* ringde Berghagen Bladet först eller ringde Bladet Berghagen? Ringdes det före eller efter löpsedlarna var uppe?
* måste man ha en politisk åsikt som fd allsångsledare och allmän folkhemsprofil?
* måste man ha mer än en ”säker källa” i ryggen om man skvallrar på sin blogg?
* i hur stor utsträckning är man ”Lars Ohlys sambo”?
och slutligen, det viktigaste av allt:
* innebär min oförmåga till upprördhet att jag lider av någon sorts emotionell störning?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

15 svar till “Jag pratar helt sjukt länge om Berghagenaffären och kommer, föga förvånande, ingenstans

 1. Härligt inlägg såhär dagen innan nyårsafton.

  Gott Nytt År på dig !

  🙂

 2. ”innebär min oförmåga till upprördhet att jag lider av någon sorts emotionell störning?”…
  Nja jag tror hela höjasigöverspontanakänslorgrejen liksom intefattaattdetpåriktigtfinnsandramänniskorgrejen är ett modefenomen.
  Om du gillar skvaller och tycker det är kul med uthängningar tycker jag du ska börja med att lyfta bort din egen anonymitet.

 3. Jag försökte mig också på en reaktion i ämnet, men nu så här i efterhand funderar jag på att göra en ”aftonbladet” och ta bort inlägget *ler*

  Gott Nytt År

 4. stackars invandrare

  Hur Åsa H. kan fördoma nån annans porrkonsumption om hon själv bor i pornografiskt/patriarkaliskt förhållande ? Då menar jag att hennes sambo är 20 år äldre gubbe.
  Det är varken ‘revolutionärt eller feministiskt’ att leva tillsammans med en gubbe som kunde vara hennes pappa.
  LOL

 5. Klokt skrivet. Jag tog också upp detta i min blogg idag och länkade till dig.

 6. Jag har precis hittat dig, och det bidde en bevakning direkt. Så kan det gå.

 7. Jag kan tänka mig att han köpt Café eller Slitz, och att det är en ännu värre mediegroda än det ser ut att vara.

 8. Jag bryr mig egentligen inte huruvida det är sant att Berghagen läser porr eller Slitz eller något annat, det enda jag känner är ett irrationellt äckel inför Berghagen, oavsett om han är sexmissbrukare eller helt porrtidningsfri.

 9. Ping: Mitt liv som populärkultursjunkie » Gott nytt år

 10. Ping: skeletor » Lasse Berghagen utpekad som sexköpare

 11. Så jävla kul. Jag länkade också till dig från min blogg! Ljuvligt att du skriver ner HELA tankeprocessen. Pendlingen mellan förvirring, desperation och uppgivenhet är helrätt…

 12. Hjälp! Jag kommer inte in på Lars Ohlys sambos blogg. Har hon tagit bort den?

 13. hahaha. mycket underhållande funderingar!

  jag hade hoppats på ett nytt inlägg här, var inne sist när det var nyskrivet. men nej nej… synd!

  ha det fint!

  Johanna

 14. Ping: Ful och upprörd eller snygg och upprörd? « jävla stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s